חופש מאוכל - הרזיה ללא דיאטה?

מולי ישבה אישה דקיקה וחייכנית. שעה שלמה שמעתי אותה מדברת וברקע התנפצו בקול רעם כמה וכמה מיתוסים מושרשים . "אוכל משמין" ? מה פתאום? "בגיל מבוגר קשה לרזות.."- לגמרי לא נכון. "חילוף החומרים שלי איטי.."- נו באמת...

"השלב הראשון בתהליך הרזייה כולל אכילת ה-כ-ל" מפרקת ד"ר אופירה שאול את הלבנה האחרונה בחומת מיתוס הדיאטה. אוהבת עוגות קצפת? תתנפלי, לא יכול לחיות בלי שוורמה עסיסית בפיתה? לך על זה. על פי דרכה של שאול, שהביאה לארץ את רעיון החופש מאוכל, הכל, אבל הכל, ירד בהמשך.

ניסיון אישי

"בגיל ההתבגרות שמנתי קצת" מתארת אופירה "ונורא נבהלתי. התחלתי לעשות דיאטות מכל סוג ומין ונכנסתי למרתון בן 20 שנות הרזיה והשמנה. הייתי עסוקה בנושא המשקל כל היום, עליתי המון והורדתי המון ואף פעם לא הייתי מרוצה. ככל שהייתי יותר בדיאטה כך הרגשתי יותר מקופחת. חייתי אז בארצות הברית" היא ממשיכה "אישה צעירה, מרירה ופסימית. כעסתי על כל העולם וסבלתי מבולמוסי אכילה פתאומיים, כאלה שיש לרוב האנשים שסובלים מבעיות משקל. שנאתי את עצמי אחרי כל פעם שטרפתי ולא הצלחתי לעצור. " בשלב מסוים החליטה להשתתף בקורס להתפתחות אישית. רק שם הבינה כי משהו התקלקל במנגנון הרעב והשובע שלה וכי רק עבודת מודעות תעזור לה לחזור לאיזון.

"ייסורי מצפון הם דבר משמין"

"אף אחד מאיתנו לא אוהב לאכול יותר מידי" מנפצת שאול עוד מיתוס "למרות שרובינו עושים זאת יום אחרי יום. נשאלת השאלה למה, למרות התחושה הרעה, אנחנו חוזרים שוב ושוב אל המקרר?" התשובה על פי ד"ר שאול היא חוסר היכולת להבחין בין רעב ריגשי לפיזי. "ילדים שמנגנון הרעב שלהם לא התקלקל עדיין אוכלים בדיוק כמה שהם צריכים" היא אומרת. "אחר כך הם נחשפים לכוכבים הדקיקים שבטלביזיה או למנטליות הדיאטה של הוריהם והדברים משתנים. היום לומדים כבר מגיל צעיר מאוד לא לאהוב את הגוף אלא לעשות הכל כדי שהוא יראה אחרת. כך מתחילים למנוע ממנו דברים, לסבול מייסורי מצפון, להרגיש רע עם כל ביס. מה שאנחנו לא מבינים הוא שייסורי מצפון הם דבר משמין מאוד, שהגוף רוצה עוד כאשר אנחנו מחסירים ממנו באופן מלאכותי. יותר מכל דיאטה או ספירת קלוריות חשוב להבין למה אנחנו רוצים לאכול גם כאשר אנחנו בכלל לא רעבים? מתי ואיפה הפך האוכל מדבר שעוזר לנו להתקיים לפיצוי האולטימטיבי לכל מצוקה ריגשית?"

להוריד במשקל ללא דיאטה

בסדנה הנקראת "חופש מאוכל" מלמדת ד"ר שאול דרך אחרת לירידה במשקל. "הנחת הבסיס אומרת כי אם נקבל באהבה את הגוף שלנו, אם נביט בו בהערכה ובכבוד וננסה להבין את הסיבות בגללן אנחנו פונים לאכילת יתר, נוכל גם להפסיק להתייחס לאוכל כאל הפתרון לכל דבר. אם נדע לזהות אילו תחושות ומצבים רגשיים גורמים לנו ללכת אל המקרר, נדע גם לשלוט בהם. אם, למשל, זיהיתי שכל פעם שאני מתרגזת על משהו אני מרגיעה את עצמי בעזרת שוקולד, אני אמצא דרך אחרת להירגע - אולי אתקשר לחברה, אולי אצא לצעידה קלה, אולי אקרא ספר - ולא בהכרח ארגיע את עצמי באמצעות טריפת חפיסה שלמה." הרעיון, אם כן, הוא ללמוד לזהות את הרעב הריגשי אל מול הרעב האמיתי ולא לתת לזה הרגשי לשלוט בחיינו. ככל שנהייה מודעים לכל אותן בעיות היוצרות את הרעב הלא-אמיתי ונפתור אותן, כך יפחת הצורך באוכל ואתו גם הקילוגרמים.

שלב ראשון - אכול ככל יכולתך

השלב הראשון בגמילה מן ההתמכרות לאוכל על פי מישנתה של ד"ר שאול הוא מקורי במיוחד. "בשלושת החודשים הראשונים בהם עסקתי אישית בנושא" היא מספרת "אכלתי רק לחם עם חמאה. נורא אהבתי לאכול את זה אבל כל החיים ידעתי שאסור לי, זה הרי משמין... תחושת החסר רק יצרה אצלי כמיהה בלתי נשלטת לעוד ועוד מן הדבר האסור. דווקא האישור לאכול כל מה שבא מאפשר לגוף לשבוע , לא להרגיש שהוא חייב לטרוף עכשיו כי מחר דיאטה ולא יהיה יותר. אנחנו מרגילים את הגוף (והנפש) לדעת שמותר לאכול הכל וכך נוצרת רגיעה, הכפיתיות נעלמת ועכשיו, לאט לאט, אפשר לפנות לבניית שיגרת אכילה נורמלית ובריאה."

התיידדות

מילת המפתח ההופכת אוכל מאויב לחבר היא בעצם התיידדות. במהלך הסדנה, המיועדת לאנשים שרוצים ללמוד לרזות בדרך לא קונבנציונלית, מבלי לעלות פעם אחת על המשקל, עוסקים המשתתפים בהתיידדות כל אחד עם עצמו, עם גופו, עם הדימוי העצמי, עם התנהלות החיים. "מדובר בתהליך לא קצר ואמיץ" אומרת אופירה "אבל כל שינוי בחיים דורש אומץ." הסדנה לא דורשת ספירת קלוריות או צעידות נמרצות לאורך הים אך דורשת הסתכלות פנימה, הבנת המניעים ושינוי הדרגתי של אמונות בסיסיות המוביל להפחתה משמעותית של קילוגרמים. "אוכל יכול להפסיק להיות עניין מרכזי בחיים" אומרת אופירה "חשוב רק ללמוד להקשיב לעצמנו כדי לחזור למשקל הטבעי שלנו, לאופן אכילה בריא ונעים, לאיזון .

כתיבה: טלי חרותי סובר

הכותב: החופש מאוכל

יכול לעניין אותך:

12/09/2021
מהי חשיבה רזה?

אלו הנשים שמתחילות את התהליך ב"פור" אדיר (יתרון) - משום שהן עברו את הצעד הראשון ההכרה בכך שהמשקל, האכילה והמאבק המתלווה אליה אינם יכולים להפתר בעזרת עוד דיאטה-ספורט-ספירת קלוריות. הדיאטות ותכניות התזונה להרזיה המורות מה מותר לאכול ומה אסור או לא כדאי, או כל תכנית של אכילה קפדנית המוכתבת מבחוץ ולא מבחירה אישית שתואמת את […]

02/11/2016
עד הרעב הבא

כתיבה: שרון אנגל פורסם במגזין "דרך האושר" 26.12.06 לא ברור מה גורם לאדם שמן להחליט שמהיום הוא מתחיל דיאטה. מהיום, לא ממחר ולא ביום ראשון. יום אחד זה קרה. החלטתי שזהו, אני לא יכולה להמשיך לחיות כך. הגעתי למסקנה שאני אוכלת באופן לא בריא, שאני נטולת אנרגיות, שעורי משדר מצוקה מהשטויות שנדחפות לתוכו דרך מערכת […]

18/09/2016
יוצאים לחופש מאוכל למרות ההתנגדות לשינוי

פורסם לראשונה בעלון חופש מאוכל - ינואר 07אופירה שאול 23.09.07 "ממחר אני מתחיל ללכת לחדר כושר", "השנה אני בטוח מרזה", "זהו, הגיע הזמן להפסיק לעשן". מוכר?רבים מאיתנו נוהגים להבטיח לעצמם (ולעיתים אף לסביבתם) הבטחות שונות ומשונות בתאריכים סמליים (תחילת שנה, יום הולדת, יום כיפור וכד') מתוך אמונה גמורה ש"הפעם זה יקרה". אולם, לאחר מספר ימים, […]

לכל המאמרים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תאמרי ביי ביי לדיאטה

גלי את הסוד עכשיו!
תאמי שיחת ייעוץ
Simply - Digital Workshop
Powered by
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram